2022. szeptember 21., szerda

3 +1 dolog amit a hála pozitívan befolyásol

 Hálásak akkor vagyunk, ha nem vesszük természetesnek, magától értetődőnek a pozitív dolgokat az életünkben, hanem számon tartjuk és köszönetet mondunk értük. 

Az, hogy kedves volt az eladó a boltban, hálára ad okot, mert nem mindegyik eladó kedves. Ha gyorsan sorra kerülök a hivatalban nem magától értetődő, hisz van amikor órákat kell várakozni. Az, hogy tető van a fejünk fölött, szintén nem az, kérdezz csak meg egy hajléktalant vagy egy olyan embert, akinek elvitte az árvíz a házát vagy akié a tűz,  martalékává lett. Vannak országok ahol a tiszta ivóvíz luxusnak számít. Magáért a könnyed levegővételért is lehetünk hálásak, ami egy asztmásnak nem is annyira természetes .



Rengeteg kutatás volt az elmúlt 2 évtizedben a hála hatásait vizsgálva és egyértelműen bizonyítható, hogy a hálás életszemléletű emberek:

1. Jobb testi és mentális egészségnek örvendenek. Jobban odafigyelnek a szükségleteikre a mozgás vagy a táplálkozás tekintetében. Fittebbek és jobban alszanak.

2. Akik gyakran éreznek hálát, elégedettebbek önmagukkal, tisztában vannak az adottságaikkal, magabiztosabbak és ritkán hasonlítják magukat másokhoz és hasznosnak érzik magukat.

3. Egyértelműen jobbak a társas kapcsolataik így mindig számíthatnak másokra, nem érzik magukat egyedül.

+1 A végére hagytam egy nagyon fontos dolgot a rezilienciát, ami egyfajta lelki ellenálló képességet jelent. Ez a képességünk mutatja meg, hogyan tudunk megbirkózni a nehézségeinkkel, a változásokkal. A reziliens emberek pedig mindig hálásak, mégpedig életvitelszerűen.

A hálára való készség egyénenként változó lehet, de határozottan tanulható és fejleszthető képességről van szó.

De hogyan lehet mindennapi életünk részévé tenni?

3 egyszerű dologra van hozzá szükség:

  • észre venni a pozitív dolgokat 
  • kimondani vagy leírni a köszönetet értük
  • és ezt élethosszig ismételni
Ha szokásunkká tesszük a hálás életmódot, egyre több hálára való okot fedezünk fel. Optimistábbak leszünk, erősödik a lelki ellenálló képességünk, fittebbek leszünk, javulnak a kapcsolataink és növekszik az önértékelésünk.

"A hála megláttatja velünk az élet szépségét. Bármennyink legyen is, messze fölötte meggazdagít. A tagadást elfogadásra változtatja, a káoszból rendet teremt , az értetlenségből magyarázatot, a problémákból ajándékokat, a kudarcokból sikereket, a váratlan dolgokból tökéletes időzítést, a hibákból pedig fontos eseményeket. A hála értelmet adó múltunknak, segít megbékélnünk a jelennel és látást ad a jövőre nézve." Melody Beattie


Beckné Máté Ágnes

Intuyching instruktor 

Máginga


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése