2022. május 16., hétfő

Milyen típusba tartozol az elvárásaid alapján?

 Gondoltátok volna, hogy még az elvárásaink alapján is besorolhatóak vagyunk valamilyen csoportba?

 Gretchen Rubin két könyve is megtalálható a polcomon A boldogságterv és a Jobban, mint valaha ezekről lehet, hogy már többen hallottatok, ám most egy nálunk kevésbé ismert könyvéről szeretnék kicsit beszélni nektek. Ez a könyve még nem jelent meg magyar fordításban sajnos, bízzunk benne, hogy ez hamarosan változik.

A könyv címe The four tendencies és arról szól, hogy az elvárásaink alapján 4 különböző csoportba tartozhatunk. Ebben a cikkben megpróbálom röviden összefoglalni mi is ez a 4 csoport és mik a legfőbb jellemzőik.



Az elvárások alapjában véve  kétfélék lehetnek, ismerünk  külső és belső elvárásokat. A külső elvárások azok, amiket más személyek várnak el tőlünk. A főnökünk elvárja , hogy végezzük el a munkát amivel megbízott és lehetőleg időre, ami mindjárt még egy elvárás. A gyerekünk elvárja, hogy játszunk vele amikor csak szeretné, a barátaink, hogy meghallgassuk őket és lehetőleg mindig legyen rájuk időnk. Az anyukánk, hogy náluk töltsük a szentestét, ám ugyanezt anyósunk is elvárja. Ezek csak általánosítások, csak a magyarázat kedvéért.

A belső elvárások viszont belülről jönnek és önmagunktól várjuk el, hogy teljesítsük őket. Például, hogy egészségesen táplálkozzunk, sportoljunk legalább háromszor egy héten, könnyedén mondjunk le a csokiról és hatékonyabban dolgozzunk. Ja és szedjük össze magunkat, de nyomban, hogy még a strandszezonra leadjuk azt a tízes pluszt ami még rajtunk van.

Ezeknek az elvárásoknak befolyása lehet a hozzáállásunkra, önbecsülésünkre, döntéseinkre és kapcsolatainkra is. Persze ha egészséges mértékűek, egyértelműek és teljesíthetőek akkor abszolút lehetnek építő jellegűek is, ha azonban túl sok van belőlük, teljesíthetetlenek, ellentmondóak akkor negatív hatással lesznek az életünkre.

Lássuk mire jutott Gretchen Rubin!

Arra a következtetésre jutott, hogy négy féle irányultságunk van, az elvárások alapján. Bár ezek között azért lehet átmenet, azért könnyedén besorolhatjuk magunkat valamelyikbe.

És akkor jöjjön a négy típus:

  1. Fenntartó
  2. Kérdező
  3. Kötelességtudó
  4. Lázadó
A fenntartó minden elvárásnak szeretne megfelelni, lehet az külső vagy belső és általában meg is tud felelni.
A kérdező személyek a belső elvárásoknak megfelelnek , a külsőknek azonban nem.
A kötelességtudók a külső elvárásoknak tudnak leginkább megfelelni, a belső elvárásokkal szemben szinte tehetetlenek.
Végül a lázadó hát igen, ez a személyiségtípus mindenféle elvárás ellen lázad, azt akarja csinálni amihez kedve van.

Ezek a hajlamok megmutatják, milyen módon érdemes hozzáállni a különböző tendenciába tartozó emberekhez. Toleránsabbak lehetünk ennek tudatosításával magunkhoz és másokhoz egyaránt.

A fenntartókkal könnyű a dolgunk, elmondjuk nekik mit kell csinálni és ők megcsinálják.

A kérdezőknek viszont el kell magyarázni mit miért kérsz, mert ő csak akkor csinálja meg ha érti miről van szó.

A kötelességtudónak határidőket kell szabni és rendszeresen számon kérni és ő mindent megcsinál amit elvárnak tőle.

A lázadókkal már kicsit nehezebb a dolgunk, de ha meghagyjuk nekik a döntés jogát, kellő szabadságot is hozzá és nem érzik kényszernek akkor maguktól is megcsinálják méghozzá magas minőségben.

Egyik típus sem jobb vagy rosszabb a másiknál, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Legyen bármilyen tendenciád lehetsz sikeres és boldog. Lényeg a tudatosítás, hogy ki tudd hozni magadból és a helyzetből a legjobbat.

A fenntartó személy például lehet, hogy könnyebben halad előre a karrierét tekintve, de a magánélete könnyen háttérbe szorulhat.

A kérdező sokszor idegesítő lehet , viszont olyan problémákra hívhatja fel a figyelmet, ami másnak nem jutna eszébe.

Vagy azt gondolnánk, hogy a lázadóból lesz a legnagyobb művész és közben lehet, hogy még a saját sikere ellen is lázad. A fenntartó meg nem olyan kreatív, mint a lázadó mégis ha elvárja a környezete, hogy fessen és még magától is elvárja akkor nagy festő lehet belőle.

Mivel azért mindnyájan összetett személyiségek vagyunk, mindenkinek van egy tendencia ami igazán érvényes rá és még kettő amivel lehetnek közös jellemzőid.

A négy  tendencia kapcsolódásai


Ahogy az ábrából kitűnik, lehetsz fenntartó úgy, hogy közben van benned egy kis kérdező és kötelességtudó is.


A fenntartó erősségei: mások is számíthatnak rájuk és magukat sem hagyják cserben, szavahihetőek, jók a határidők betartásában, szeretik a kihívásokat, nagyon jól irányítják saját magukat, hatékonyan dolgoznak és nem jellemző rájuk a kiégés.

A fenntartó gyengeségei: merevek, rugalmatlanok és ítélkezők lehetnek, türelmetlenek másokkal, nem dicsérnek vagy motiválnak másokat. sokszor hiszik, hogy ők jobban  megcsinálták volna és nem szeretik, ha kérdőre vonják őket. Nem nyitottak az új ötletekre.

A kérdező erősségei: tisztességesek, adat vezéreltek, jó döntéseket hoznak, logikusan gondolkodnak, mindent megkérdőjeleznek ami idegesítő lehet, de növeli a hatékonyságot, folyamatosan fejlesztik magukat, imádnak információt gyűjteni. Ha megkapják a magyarázatot, hogy miért kell megcsinálniuk és az logikus számukra akkor könnyen és hatékonyan végeznek jó munkát.

A kérdező gyengeségei: ha nem logikus számukra akkor nem fogják megcsinálni és nem lesz lelkiismeretfurdalásuk, így könnyű őket lázadókkal összekeverni, az állandó kérdéseik idegesítőnek hathatnak, a kapott válasz sokszor nem kielégítő számukra, fárasztóak lehetnek másoknak, sokszor azért hoznak nehezen döntést, mert már túl sok az információ amit gyűjtöttek, a kérdező nem szereti, ha őt kérdőjelezik meg, mert elvárja, hogy a többiek tudják, hogy ő mindennek utánanézett.

A kötelességtudó erősségei: szavatartók, nagy munkabírásúak, megbízhatók és felelősségteljesek, könnyen ki lehet velük jönni, jól tudnak csapatban dolgozni. Boldogok és sikeresek akkor lehetnek, ha a belső elvárásaikból külső elvárást tudnak csinálni. Például a maguk kedvéért nem mennek el edzeni, de ha el kell kísérni egy barátot, hogy az rendszeresen járjon, akkor ő az aki rögtön ugrik így aztán külső elvárás hatására teljesül a belső is, hisz el fog járni edzeni.

A kötelességtudó gyengéi: nem tud nemet mondani, könnyen elveszítik a motivációjukat, ellenőrizni kell őket és határidőket szabni úgy azonban kiváló munkát végeznek, saját magukat helyezik az utolsó helyre, könnyen kihasználhatók, könnyen kiéghetnek.

A lázadó erősségei: függetlenek, hitelesek, nem akarnak megfelelni, nem hatnak rájuk az elvárások, spontánok, egyedi elképzeléseik vannak, nem hat rájuk a társadalmi nyomás, ha szabad kezet kapnak élvezik a feladataikat, kreatívak, könnyen gondolkodnak a dobozon kívül azaz kiváncsian szemlélik meg a problémát feltételezések nélkül így teljesen új megoldásokra juthatnak.

A lázadó gyengéi: öntörvényűek, hajlamosak az önpusztításra, nem szeretik a határidőket, ők azok akik a saját temetésükről is el fognak késni, barátnak vagy párnak szimpatikus lehet, hogy ők nem állnak be a sorba, de munkahelyeken ritkán kedvelik,  nehéz velük együttműködni általában gyakran váltogatják a munkahelyüket.

"És végül, ha még nem kristálytiszta melyikhez tartoznál, gondold át az alábbi állításokat. Mindegyik esetén azt döntsd el, hogy teljesen igaz rád, közömbös vagy egyáltalán nem igaz rád.

  1. Azt csinálom, aminek látom az értelmét, még akkor is ha ez szembe megy néhány szabállyal, vagy ha mások nem értenek egy vele. A teljesen egyetértesz ezzel, akkor leginkább kérdező lehetsz.
  2. Amikor valaki megkér valamire, az eléggé frusztrál és sokszor inkább meg sem csinálom az adott feladatot. Az se nagyon számít, ha a szülőktől vagy a felettesemtől jön a kérés. Ha teljesen egyetértesz ezzel, akkor leginkább lázadó lehetsz.
  3. Mindig arra törekszem, hogy betartsam a másoknak tett ígéreteimet. A saját magamnak tett ígéretek ráérnek. Meg nem is annyira fontosak. Ha teljesen egyetértesz ezzel, akkor leginkább kötelességtudó lehetsz.
  4. Időnként olyan dolgokat sem teszek meg, amelyeket alapvetően meg akarok tenni, mivel más is elvárja tőlem, hogy ezeket véghez vigyem. Ha teljesen egyetértesz ezzel, valószínűleg lázadó lehetsz.
  5. Magamat sokszor tudnám úgy jellemezni, mint kiváló munkaerő, aki sokszor mások feladatát is elvégzi, vagy odaadó szülő, aki mindent megtesz a családjáért. Ha teljesen egyetértesz ezzel, akkor valószínűleg kötelességtudó lehetsz.
  6. Sokszor nem értem, hogy miért a megadott sorrendben kell elvégezni a feladatot, és igyekszem hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat. Ha teljesen egyetértesz ezzel, akkor leginkább kérdező lehetsz.
  7. A szabályok arra valók, hogy megszegjem őket és kifejezetten élvezem, ha az árral szemben mehetek. Ha teljesen egyetértesz ezzel, valószínűleg lázadó lehetsz.
  8. A munkámban tökéletességre törekszem, igyekszem hasznos lenni, és magamra is fordítok elég figyelmet. a kiegyensúlyozott élet a jelszavam. Ha teljesen egyetértesz ezzel, akkor leginkább fenntartó lehetsz."
Szerintem érdemes tisztáznod hogy te milyen tendenciával rendelkezel az elvárásokkal kapcsolatban. És javaslom, hogy azokét is vizsgáld meg akik a mindennapi életed résztvevői. Így jobban meg tudod érteni őket és jobb kapcsolatot tudsz majd velük kialakítani.

Ha például rájössz, hogy a kérdező típusba tartozol, akkor mostantól el tudod magyarázni a kollégáidnak, hogy nem azért teszel fel a meeting végén még 3 kérdést, hogy fel idegesítsd őket, hanem mert szeretnéd jól végezni a munkádat és fontos számodra, hogy a projekt jól sikerüljön.

Kötelességtudóként pedig rájöhetsz, hogy szükséged van egy külső nyomásra, hogy a saját magaddal kapcsolatos céljaidat el tudd érni. 

Vagy ha a barátnőd kötelességtudó hívd el, hogy kísérjen el sportolni vagy segítsen neked bármiben amiről tudod, hogy neki lenne fontos. Kérdezgesd, hogy áll a céljaival!

Ha gyerekedről kiderül, hogy lázadó a fordított pszichológia segíthet vagy az is, ha ő dönthet két lehetőség között.

Forrás: The Four tendencies Gretchen Rubin Tudástár klub


Beckné Máté Ágnes

Intuyching instruktor és intuytor

Máginga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése