2021. március 12., péntek

Intuyching szótár 6. (ambíció, analitikus, antiszociális, apatikus, arrogancia, asszertív)

 


A képen az Intuyching applikáció kezdő táblázata látható.

Ez a szótár az Intuyching- Szupertudatos Önfejlesztés rendszerben, táblázatokban fellelhető, egy-egy konzultáción elhangozható szavak, kifejezések magyarázatául illetve már meglévő tudásunk bővítésére szolgál. 

19. Ambíció

Vágy az érvényesülésre, egyfajta ösztönző erő, motiváció a céljaink megvalósítására. Latin eredetű,magyarul leginkább becsvágynak fordítják. Ami azt jelenti,hogy a személyiségünknek, az egyéniségünknek nagyobb becset akarunk adni. Maslow szerint az ambíció vagy becsvágy hátterében a hatékonyságra, önmegvalósításra, pozitív önértékelésre, teljesítmény elérésére, másokkal szembeni fölényre, függetlenség vagy egyenlőség kivívására sarkalló késztetések húzódnak meg. Ahhoz, hogy ambiciózus legyen valaki mindenképp szüksége van önismeretre és céltudatosságra is.

20. Analitikus

Aki analitikusan áll hozzá a dolgokhoz, általában gyors felfogású, jó megfigyelő és pontosan elemzi a részleteket. Szereti a rendet, a világos könnyen átlátható, logikus dolgokat, helyzeteket. Praktikus és realista, szereti a szabályokat. Amiben nem a legjobb, hogy meglássa a nagyobb összefüggéseket, több szempontot és megoldási lehetőséget beengedjen, sokszor nem túl kreatív illetve legtöbbször nem hallgat a megérzéseire.

21. Antiszociális

 Az ember társas lény, azt is mondhatjuk, hogy alapvetően szociális. Aki szociális az szívén viseli a közösség sorsát, képviseli az érdekeit, barátságos és a közösség együttérző tagja. Továbbá betartja a társadalmi együttélés szabályait, követelményeit. Az anti előtag mindig egy ellentétes minőséget jelent, tehát ez esetben a szociális szöges ellentéte. Azaz aki a társadalmi normákat, követelményeket teljesen figyelmen kívül hagyja. Olyan személy aki nem tud és nem is szeretne beilleszkedni a közösségbe. Ne várjunk tőle empátiát, közömbös mások érzéseivel szemben. Egocentrikus és nem vállal felelősséget a tetteiért. Nem bírja a frusztrációt, így gyakran ingerlékeny és könnyen agresszívvá, erőszakossá válhat. A következmények sem érdeklik, nincs büntetéstől való félelme így gyakran hajlamos szélhámossá, bűnözővé válni. Megemlíteném itt még az aszociális fogalmát is, amivel gyakran összekeverik. Az a betű itt fosztó képző, tehát azt jelenti, hogy az illető nem szociális. Tehát nem komfortos számára a társasági élet, visszahúzódó, zárkózott, nehezen tud megnyílni mások előtt, erősen introvertált. Az ő esetében nem arról van szó, hogy nem tud beilleszkedni, hanem inkább fél tőle vagy egyszerűen nem választja, mert egyszerűen jobban szeret egyedül lenni.

22. Apatikus

Aki apatikus, az érzéketlen és közönyös, nem mutat érdeklődést semmi iránt. Céltalan, motíválatlan és fásult is lehet. Szinte mindenki megtapasztalja néhányszor,az életben és talán ki is mondja,hogy nem érdekel semmi, lehet ez egyfajta válasz a csalódásra, stresszre védekező reakcióként. Természetes ellenszere ha találunk valami célt, valamit ami inspirál. Jelzése, tünete lehet komolyabb mentális problémának is, például a demenciának. Görög eredetű, az apatheia szóból ered, a pathos(érzés)szó elé helyezett fosztó képzővel érzés nélkülinek fordítható. Azonban érdekessége, hogy maga a görög szó az apatheia erényként, pozitív értelemben használt szó. Arra mondják, ha valaki közömbös tud lenni(nem csatol hozzá érzelmeket, semleges tud maradni) azokkal a rajta kívül álló dolgokkal szemben, amiket nem tud irányítani.

23. Arrogancia

Gőgösnek, pökhendinek és fennhéjázónak is nevezhetjük azt, aki arrogáns. Az arrogancia felsőbbrendű viselkedést jelent, az arrogáns ember lenézi, helyreteszi, kioktatja akiket magánál kevesebbre tart és túlzott büszkeséget mutat. Ez is az agresszió egyik formája.

24. Asszertív

Az asszertív szó jelentése önérvényesítő. Valójában az asszertív viselkedés azt jelenti, hogy úgy képviseljük a saját érdekeinket, hogy közben tiszteletben tartjuk a másikat. Célja, hogy mindkét fél nyertesként távozhasson. A megoldást keresi, a saját érzéseiről beszél, tehát én üzeneteket használ, odafigyel a másikra, a tényekről beszél és nem ítélkezik. Érezteti a másikkal, hogy tiszteletben tartja a véleményét és nem várja el azt sem, hogy a másik higgyen az ő igazában. Ebből a tudatosságból nyilvánítja ki a véleményét és hívja fel a figyelmet a saját igényeire.

 Az Intuichyng- Szupertudatos Önfejlesztés rendszer egyik tanfolyama a TUDKO, ahol megtanulhatod a tudatos kommunikáció csínját-bínját, a megértő nyelvet, az én nyelvet és a tolmács nyelvet is.


Ha kedved támad egy intuitív coachingra, ha érdekel a problémáid  energetikai háttere, hívj bátran a +36209669024 számon vagy írj a mateagi1@gmail.com email címre keresünk időpontot,kereshetsz a Facebookon is, a mentoring online formában történik.


Beckné Máté Ági
Léleksegítő







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése