2021. február 22., hétfő

Intuyching szótár 5. (áldozat, alkalmazkodó, alterego, archetípus, aspektus)




Ez a szótár az Intuyching Szupertudatos Önfejlesztés rendszerben, táblázatokban fellelhető, egy konzultáción elhangozható szavak, kifejezések magyarázatául szolgál. Hogy jobban értsük miről is beszélünk.


A képen az Intuyching applikáció kezdő táblázata látható.

14. Áldozat,áldozati minta


Áldozat olyan személy, aki egy vagy több másik személy vagy csoport illetve a környezete káros,romboló hatása vagy kegyetlensége miatt szenved és nem tudja megvédeni magát illetve nem tudja kivédeni, elhárítani a sérelmet okozó behatást.Lehet áldozata terrorcselekménynek, természeti katasztrófának,erőszaknak,gyilkosságnak,népirtásnak, repülőgép szerencsétlenségnek ezekkel szemben a személy valóban tehetetlen. A táblázat jelezheti azt,hogy a kliens valóban áldozata volt ezek valamelyikének vagy szemtanúja volt és ezzel kapcsolatban kell valamit átalakítanunk.

Azonban a gyakoribb inkább a másik eset, mikor valaki úgy érzi magát áldozatnak, hogy valójában nem az. Ő azért szenved,mert azt hiszi nincs semmilyen hatalma a sorsa felett, nincs döntési lehetősége és teljesen ki van szolgáltatva a környezetének.A legtöbben nincsenek is tudatában, hogy áldozati mintát követnek, hogy ezt a mentalitást hordozzák a személyiségükben. A szemükben mindig mások a hibásak,a felelősek mindenért. Sebezhetőek,gyenge az életerejük és olyan nehézségekkel,problémákkal küzdenek amit más teljesen átlagos ember könnyedén megoldana, az áldozatot azonban félelemmel tölti el lehetetlennek érzi,hogy egyedül megoldja.

15.Alkalmazkodó

Mivel a változás állandó az életünkben és csak az éli túl,aki alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, így alapvető nagyon fontos tulajdonságunk. Aki alkalmazkodó, az könnyen igazodik a körülményekhez, jól átlátja a helyzetet és minden adottságát,képességét, eszközét felhasználva talál lehetőségeket és megoldásokat.Rugalmas, könnyen beilleszkedik, akklimatizálódik. Ha túlzásba visszük könnyen érezhetjük,hogy nem lehetünk önmagunk,elveszett az erőnk, a hatalmunk, így jó ha az alkalmazkodásnál is az egyensúlyra törekszünk.

16.Alterego,alszemélyiségek

Az alter ego latin kifejezés másik én jelent, pontosabban egy másik személyiséget az emberen belül. Mivel mi intuytorok nem vagyunk pszihiáterek ez nálunk nem a disszociatív személyiségzavart mutatja, ami egyébként szerintem a pszihológia legérdekesebb területe, hisz egy többszörös személyiségzavarral kezelt embernél az egy testben annyira különböző személyiségek élhetnek- legtöbbször nem is tudva arról, hogy mit csinál a másik illetve, hogy létezik e a másik-,hogy az egyik jobb kezes, a másik bal, vagy az egyik személyiség cukorbeteg a másik nem , az egyik nő a másik férfi, az egyik inteligencia hányadosa lehet többszöröse a másikénak vagy az egyik beszél valamilyen idegen nyelvet a másik nem. Szóval ez nagyon érdekes téma, de kanyarodjunk vissza az Intuychinghez. Attól, hogy nincs disszociatív személyiségzavarunk azért lehet több személyiségünk vagy inkább olyan személyiség részeink amik a személyiségfejlődésünk során sérültek, nem tudtak felnőni, valamilyen negatív energia emlék vagy hit korlátozza őket a kiteljesedésben. Olyasmire gondolok, hogy például tök nyugodt ember vagy és egyszer csak egy szituáció olyan agresszivitást vált ki belőled, hogy nem is gondoltad, hogy ilyen is van benned. Vagy nagyon határozott, magabiztos ember vagy és egy szituációban a megszokottól eltérően ijedt gyermekként kezdesz el viselkedni. Majd később arra gondolsz, hogy ez olyan mintha nem is én lettem volna. Ilyen ehhez hasonló helyzetekre gondolok, ha ez jön ki a táblázatokból információként, hogy valamelyik személyiség részemnek van segítségre szüksége.

17. Archetípus

Görög eredetű szó, ősképet jelent. Jung megfogalmazásában az archetípus azokat a képi sémákat jelöli, amelyek közös motívumok a különböző területeken élő népek mitológiájában, és melyek a kollektív tudatalattiból eredeztethetők.
Az archetípusok lehetővé teszik időben és/vagy térben máshol lévő kultúrák kommunikációját és mivel egyetemes jelentésűek, segítségükkel megérthetjük más kultúrák más emberek üzeneteit, jelentésük azonban szituáció függő.
 Tehát az archetípus egy ős minta, valaminek az első lenyomata. Jung 4 női és 4 férfi karaktertípust: Madonna,Anya,Amazon,Nimfa,Atya,Apa, Hős,Faun és 12 személyiség archetípust: ártatlan,felfedező,varázsló,lázadó,szerető,átlagember,hős,alkotó,bohóc,bölcs,gondoskodó,uralkodó különböztetett meg. 
Az Intuyching rendszerben ennél jóval több szerepet, archetípust tudunk beazonosítani.


18.Aspektus

Latin eredetű rátekintést jelent. Nézőpont, szemlélet, megvilágítás,szemszög, látószög. Más aspektusból más megvilágításban látom a dolgot.

Ha kedved támad egy intuitív coachingra, ha érdekel a problémáid  energetikai háttere, hívj bátran a +36209669024 számon vagy írj a mateagi1@gmail.com email címre keresünk időpontot,kereshetsz a Facebookon is, a mentoring online formában történik.


Beckné Máté Ági
Léleksegítő







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése