2020. november 21., szombat

Amiért érdemes reggel felkelni- Az IKIGAI

 Szemléletváltásról írt cikkemben említettem, hogy két nagyszerű dolgot is tanultam az idén, az volt az egyik, ez a másik.

Az Ikigai egy csoda véleményem szerint és az önismereti úton óriási segítséget tud nyújtani. Ha még nem találtad meg az élet értelmét, a saját utad, nem érzed, hogy a helyeden lennél akkor az Ikigai éppen neked való.

Az Ikigai csodás filozófiája Japánból származik. Az iki életet jelent a gai pedig ok,értelem,érték.

 A fogalom több jelentést is magában hordoz. Néhány közülük:

  • az élet értelme
  • amiért érdemes élni
  • az érzés amiért érdemes felkelni
  • öröm és életcél
  • az érzés, hogy élünk
Az Ikigai nem a boldogságkeresésről szól az inkább csak a hozadéka. Valódi célja, hogy megtaláljuk mi okoz örömet, miben vagyunk jók, mivel tudunk hozzájárulni a közösségünkhöz és ha mindezért még meg is fizetnek, akkor van meg az Ikigaink.

Aki megtalálta vagy inkább felismerte az Ikigaiját arra jellemző,hogy elégedett az életével,tele van életörömmel,vitalitással,aktív,egy fajta belső erő jellemzi, képes lelkesedni és rendelkezik kellő rezilienciával ami egy rugalmas lelki ellenállóképesség.

Ezzel szemben ha valaki például  régóta olyan munkát végez amit utál csinálni, és mégcsak hasznosnak sem találja a közösségre nézve, az gyakran fásulttá, demotiválttá esetleg depresszióssá is válhat, elégedetlenség és frusztráció jellemzi. Ez azért van, mert messze került önmagától, attól ami örömet okoz neki és feltölti, hasznosnak érezheti magát, nem használja a veleszületett képességeit.

Az Ikigaink négy nagy összetevőből áll:

  1. dolgok, amiket szívesen csinálunk, amik örömet okoznak
  2. dolgok, amikben jók vagyunk vagyis az erősségeink
  3. dolgok, amiért megfizetnek vagy megfizethetnének minket, bármely ellenszolgáltatás
  4. dolgok, amire a világnak szüksége van , közösségünknek családunknak.

Az Ikigai változhat, ha megváltozik az élethelyzetünk vagy a körülményeink, szemléletváltáskor és az életkorral is. A példa kedvéért képzeljünk el egy fiatal nőt, aki nagyon szeret sütni, örömét leli a sütemények elkészítésében, kiéli benne a kreativitását. Erőssége, hogy tényleg jó ebben,már gyerekkora óta süt így tapasztalata is van, kitartó, kreatív és elég bátor, hogy nyisson egy cukrászdát ami biztosítja a családja megélhetését. A vásárlói imádják,jó hírét keltik, mert a szép és finom sütik mellett mindig kedves a kiszolgálás is, tortáival sok szülinap és esküvő fényét emelte. Ez egy tökéletes Ikigai, ez a hölgy szenvedélye, missziója, foglalkozás és hivatása is egyben. Nézzük ugyanezt a hölgyet nyugdíjas nagymamaként. Örömét leli az unokáival töltött időben és még mindig szeret sütni.Erősségeit a kitartást,kreativitást és kedvességet nagyon jól hasznosítja abban,hogy minőségi időt töltsön az unokáival, akik imádják a süteményeit amit néha már közösen sütnek. Az unokái szeretnek vele lenni, a gyerekeinek óriási segítség,hogy nyugdtan rábízhatják a kicsiket míg ők dolgoznak vagy pihennének. A fizetség itt már nem a pénzkereset, hanem a családjától kapott szeretet, a hasznosság érzése és persze "ellenszolgáltatásként" mindig magukkal viszik a nyaralásaikra és ők is mindenben segítik a nagyit. Ez így is egy tökéletes Ikigai.


A fenti ábra jól összefoglalja a lényeget és segítségével ti is nekiállhattok kinyomozni a saját Ikigaitokat.

A következő teszt Bettina Lemke Ikigai könyvében található, segítségével ellenőrizni lehet, hogy valami illeszkedik e az Ikigaidba. Ha a kérdések közül többre is határozott igennel tudtok válaszolni akkor az adott dolog nagyvalószínűséggel az Ikigaitokhoz tartozik.

Ikigai teszt:
  • Ad önnek energiát?
  • Éberebb és elevenebb teszi?
  • Ez az egyik oka annak hogy reggelente szívesen kell fel?
  • Helyesnek érzi a lelke legmélyén a szívében?
  • Úgy érzi hogy miközben ezt a tevékenységet végzi teljesen önmaga lehet?
  • Színesebb teljesebb lesz tőle az élete érdekesebb lesz miatta élnie?
  • Pozitív hatással van másokra, a környezetére?
  • Tud róla lelkesen beszélni másoknak, képes őket is megfertőzni és inspirálni a lelkesedésével?

Az Ikigai japán írásjelekkel


Ha kedved támad egy intuitív coachingra, ha érdekel a problémáid  energetikai háttere, hívj bátran a +36209669024 számon vagy írj a mateagi1@gmail.com email címre keresünk időpontot egyelőre online formában. A klienseim meghívást kapnak Lélekvendéglő névre hallgató, zárt Facebook csoportomba ahol lehet kicsit megpihenni és töltődni.

Beckné Máté Ágnes

Intuyching instruktor 

Máginga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése