2020. november 12., csütörtök

Kedvesség

László Erika szuper kis cikket osztott meg a kedvesség világnapján, ( itt olvashatod) miután elolvastam annyira megindultak a gondolataim, hogy muszáj vagyok írni, pedig ma nem is terveztem 😀 Köszi Erika.



Az jutott eszembe elsőként, hogy 2020-ban amikor nem ölelhetjük meg egymást, amikor a közelség és az érintés veszélyesnek van hirdetve és még ha nem is hiszed ezt, nem tudod kívül hagyni, mert a csapból is ez folyik. Szóval még jobban elszigetelődtünk, online dolgozunk, barátkozunk. De amit mindettől függetlenül megtehetünk bármi zajlik is a világban, hogy kedvesek vagyunk. A mosolyunk ugyan nem látszik a maszk alatt, de a szemünk árulkodik róla és a szavaink is lehetnek kedvesek. Kinyithatjuk valakinek az ajtót, beengedhetünk egy autót elénk a sorban, felvehetünk egy szemetet a földről, egy kedves szó vagy jókívánság és a social médiában is figyelhetünk rá, hogy a posztjaink, a hozzászólásaink felemeljenek, vidámságról és háláról árulkodjanak, mert lehet, hogy valakinek az a poszt vagy virtuális mosoly, ölelés jelenti aznap a szeretet forrást. 

Egyébként  november 13.-án a kedvesség világnapját 1998 óta ünnepelhetjük, a japán Apró Kedvesség Mozgalom kezdeményezésére.

Szóval mi is a kedvesség? 

A szótár szerint, váratlan ajándék, örömszerzés másnak, szíves cselekedet vagy bánásmód, barátságos segítség, önzetlen szolgálat másnak, barátságos viselkedés, jóság, szívélyesség.

Biztos mindnyájan tapasztaltátok már, hogy ha kedvesek vagyunk, jót cselekszünk az jóérzéssel tölt el bennünket. Ráadásul oda-vissza hat, hiszen aki adja és aki kapja is jobban érzi magát. Képzeljétek erre is irányultak kísérletek, tanulmányok, pszihológusok és szociológusok, boldogságkutatók vizsgálták és bizonyították, hogy a kedvesség pozitívan stimulálja az agyat, aktiválja az agyunk boldogságért felelős területét és beindítja a dopamintermelést, ami akár eufórikus érzést is okozhat. A jócselekedetekre a szervezetünk endorfintermeléssel válaszol. A tudományos magyarázat, hogy miért érzi az adó és a kapó fél is a jóérzést, hogy bár a kedvesség adása jobban stimulálja az agyat, a kedvességet általában mosollyal jutalmazza a kapó fél és a mosoly látványa ugyanazokat az agyi területeket stimulálja amit a kedvesség, jócselekedet. Egyébként ugyanezzel magyarázzák, hogy a mosoly és a nevetés átragad ránk.

Talán láttátok már vagy tíz éve terjed a neten egy videó, amit nagyon imádok, valaki elkezd nevetni a metrón és végül mindenki nevet aki vele utazik. itt

És még egy fontos dolog, bár a kedvességet ösztönös magatartásformának tartják, amely öröklött vagy hozott és tanult elemekből áll, tudni kell, hogy ez nem igazán adottság vagy képesség, sokkal inkább választás. Mindenkinek hatalmában áll ott és akkor a kedvességet választania embertársaival és a környezetével.

Legyünk kedvesek és tegyük ragadóssá a mosolyt és a nevetést!

Ha kedved támad egy intuitív coachingra, ha érdekel a problémáid  energetikai háttere, hívj bátran a +36209669024 számon vagy írj a mateagi1@gmail.com email címre keresünk időpontot egyelőre online formában.


Beckné Máté Ági
Léleksegítő
Intuytor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése