2020. október 14., szerda

A hosszú élet titka -telomerek 2.rész



Az első részben a telomerekről írtam, most pedig összegyüjtöttem néhány kutatási eredményt arról, hogy az életmódunk milyen hatással van a telomerekre, illetve a telomeráz enzim aktivitására.

Mit tehetünk telomereink védelmében?

Az elmúlt 10 évben több kutatást is végeztek, atekintetben,hogy milyen hatással van az életmód a telomerekre.

Két kísérletről olvastam a telomerek hossza és a mozgás közti összefüggésben, az egyikben svéd kutatók közöltek egy tanulmányt a British Journal of Sports Medicine című folyóiratban miszerint az ülőmunka, a sok ülés megrövidíti a telomereket. A kísérlet során összesen 49 ülő életmódot folytató,túlsúlyos és hatvanas évei végén járó ember telomereit vizsgálták. A résztvevőket lépésszámlálóval szerelték fel, illetve kérdőívek segítségével nézték, hogy mennyi időt töltöttek ülve és naplót kellett vezetniük a fizikai aktivitásukról. Az eredmények azt mutatták ,hogy minél kevesebb időt tölt ülve valaki annál hosszabbak voltak a telomerei, tehát az ülve töltött idő csökkentése segíthet meghosszabbítani az életet és megóvni a DNS-t,ugyanakkor érdekes módon a testedzés mennyiségi növelése nem volt hatással a telomerek hosszára. Tehát a kísérlet során igazából azt bizonyították,hogy az alacsony fizikai aktivitás, a sok ülés az ülő munka jelentős fenyegetést jelent a az egészségre. A másikban a Brigham Young Egyetem kutatói a Preventive medicine-ben megjelent tanulmányban öregedést lassító technikákat mutattak be és az intenzív edzés van leginkább kiemelve,mint a biológiai fiatalság megtartásához szükséges tényező.Tehát ebben a tanulmányban a szakértők a rendszeres testmozgást ajánlják,mint a sejt öregedés egyik lassítóját és a svédektől eltérően,ők kifejezetten a nagy intenzitású edzéseket találták hasznosnak. Ebben a vizsgálatban 5823 felnőtt adatait elemezték,ez egy amerikai egészségügyi felmérés volt,ahol többek között a telomerek hosszát is rögzítették.Ez a vizsgálat kimutatta,hogy azoknak a legrövidebbek a telomereik , akiknek az életmódja mozgásszegény volt és sejt szinten fiatalabbnak számítottak akik intenzív testmozgást folytattak.

Kaliforniában is végeztek kísérleteket arra nézve, hogy a telomerek hossza hogyan befolyásolható az életmóddal. Itt kifejezetten korai stádiumban lévő prosztatarákos betegeket vizsgáltak, egy részüket életmódváltásra késztettek,növényi alapú étrend, magas gyümölcs, zöldség tartalom, teljes értékű gabona, kevés zsír és finomított szénhidrát illetve mérsékelt testedzés ami ami hetente hatszor 30 perc séta volt, továbbá stresszcsökkentés, ami könnyű jóga, nyújtó és légzőgyakorlatok, meditáció volt, illetve hetente támogató csoport foglalkozáson is részt vettek.Az a csoport aki életmód változást vezetett be ,mérhetően tíz százalékos növekedést ért el telomerei hosszúságával, majd később a többi kísérleti személy is követte a példájukat és az ő telomerjük hosszában is drámai javulás következett be.
A telomeráz enzimek az emberi szervezetben képződnek. Táplálékunkkal nem növelhetjük szervezetünk, pontosabban a sejtjeink telomeráz tartalmát, mert ez a fehérjetermészetű enzim a bélrendszerben lebomlik, nem szívódik fel. Így véleményem szerint teljesen felesleges a ma már kapható teomeráz enzim kapszulák fogyasztása. Ugyanakkor léteznek növények amelyek telomerázműködést támogató hatással bírnak, vagyis képesek a szervezet saját sejtjeinek a telomeráztermelésének a fokozására.

Ilyen növény a kurkuma, amely hagyományosan gyulladáscsökkentésre használt mégis, a növény vegyületei kísérletes körülmények között kedvezően hatnak a telomeráz enzimre. A máriatövisben található szilmarin szintén,de a legtöbbet kutatott és leghatásosabbnak talált növény a Kínai csűdfű vagy Baktövis, latin nevén Astragalus membranaceus. A tradícionális kínai orvoslás mellesleg használja már több ezer éve. Szépsége, hogy a kínai neve Huang Qi azaz a Csí erősítője, tehát már a neve is azt sugallja,hogy növeli az életerőt.


A csüdfű telomerhosszabbító, telomerázt aktiváló hatását már több kutatás alátámasztja. Emellett említésre méltó,hogy immunszabályozó, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, és idegsejtvédő hatásokkal is bír. És ami még csodás benne, hogy intelligensen viselkedik, ha kell aktivizálja,ha kell csökkenti a telomeráz működést. Ezt bizonyítja, hogy kísérletes körülmények között a daganatos sejtek ellen hatott, tehát, a telomerázműködést fokozó hatás a ráksejtek esetén nem érvényesült, azaz a kezelés hatására nem fokozódik a daganatsejtek szaporodása. A csüdfű hatóanyagainak kutatása továbbra is zajlik, főként egyik hatóanyagát vizsgálják amit TA 65-nek neveztek el.
Dr. Ed Park nevéhez fűződnek túlnyomórészt az eddigi kísérletek, és megannyi öregedéshez köthető betegséget vizsgáltak úgy, hogy TA 65-tel kezelték a betegeket. Minimum 4-7 hónapi szedés után kezdtek látszani az eredmények. Hatékonynak bizonyult rákos betegeknél, cukorbetegségnél, szív érrendszeri betegségeknél, magas vérnyomásnál, krónikus izületi gyulladásnál. De még a kopaszodás megállításában is hatásznosnak bizonyult. Egyébként az,hogy a hajunk és a körmünk folyamatosan nő azt bizonyítja,hogy itt aktívabb a telomeráz, mint az átlagos sejtek esetében, így logikusnak tűnik,hogy a kopaszodás is a telomer rövidülés következménye. Csináltak kísérletet a megelőzésre is, egy 77 éves férfi telomer hosszúságát mérték és korának megfelelőnek találták, majd két évig szedte a telomerázaktivátort és az új mérések alapján 79 évesen egy 60 évesének megfelelő hosszúságú telomereket mértek, tehát két év alatt sikerült 17 évet fiatalodnia sejtszinten. Azért ez óriási!
Nálunk is kapható már a TA 65 kapszulában, egy doboz ára ötvenezer forint körül mozog. Szerencsére Astragalus/Baktövis már két-háromezer forintért kapható.



Tehát a fentiek alapján úgy tehetünk a legtöbbet a fiatalon maradásért, hogy többet mozgunk, egészségesen táplálkozunk, jógázunk, meditálunk, csökkentjük a stresszt és megtámogathatjuk magunkat Kínai csűdfűvel is.


Mit tehetünk még? Munkámból kifolyólag nem hagyhatom szó nélkül, hogy mindig érdemes a dolgok lelki, energetikai hátterét is megvizsgálni. Az Intuychingben mindennek az energetikai oldalát vizsgáljuk, a korlátozó programokat, hitrendszereket és energetikai blokkokat találjuk meg és mivel az energia nem vész el, csak átalakul így át is alakítjuk őket gyógyító, támogató energiákká.

Szupertudatos kérdések(ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találkozhatsz egy Intuychingon): Tesztelhetjük például százalékos alapon, hogy a telomerek milyen hosszúak és ez mennyire optimális, korunknak megfelelő e? Mit kell ahhoz átalakítani, hogy aktivizáljuk a telomeráz enzim működését vagy hogy hosszabbodjanak a telomereink? Az optimalizálás táblázatunkon, konkrétan meg is tudja mutatni,ha hosszabításra szorulnak. Megkérdezném milyen a tudatossága az illetőnek az öregedéshez, szeretetteliek vagy inkább félelem alapúak az érzései, gondolatai az öregedéssel kapcsolatban? Lehet,hogy olyan hitekkel rendelkezik, hogy öregedni fájdalmas. Öregnek lenni rossz. A klimax kellemetlen. Akár a családfából mélyebb szintekről is hathat ez ránk az anyámat is, a nagyanyámat is megviselte a változó kor csak a példa kedvéért. Ezek mind feltérképezhetőek az Intuyching segítségével. Mi kell ahhoz, hogy könnyedén, fiatalosan éljem meg az öregedést, az öregkort? Mennyire tudom megtartani a vitalitásom? Választom e tudatalatt is azt, hogy fiatalos és vitális maradok öregkoromban is?
És így tovább.


Ha kedved támad egy intuitív coachingra, ha érdekel a problémáid energetikai háttere hívj bátran a +36209669024 számon vagy írj a mateagi1@gmail.com email címre és keresünk időpontot.


Beckné Máté Ági
Léleksegítő
Intuytor
Transzformációs mentor

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes írás, Ági! Köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy érdekesnek találtad és köszönöm, hogy megírtad nekem:)

      Törlés