2020. október 4., vasárnap

A hosszú élet titka, a telomerek 1.rész



Az ember már az ősidőktől fogva keresi a a halhatatlanság csodaszerét, próbálja megfejteni az örök fiatalság titkát.Érdekes módon, a mai napig sincs egyetértés abban, hogy mi számít az öregkor alsó határának. Vannak akik a nyugdíjaskortól számítják az öregkort, van aki az őszüléstől vagy az első unoka megszületésétől, esetleg a menopausától. Ezek a véleményeltérések abból adódnak, hogy egy ember öregségét valójában nem az életkor, hanem a szervezet tényleges állapota határozza meg. A biológiai öregedés nyilván kapcsolatban van az életkorral, hiszen a szervezet öregedése az életkorral halad előre. Ez a kapcsolat azonban nem túl szoros, hiszen előfordulhatott már bárkivel(ha elég idős hozzá 😊 ), hogy mondjuk egy 30éves osztálytalálkozón meglepetten állapította meg, hogy a Juli milyen jól tartja magát a korunkhoz képest, a Pali viszont iszonyúan megöregedett mióta nem találkoztunk.

Tudtad, hogy az ember maximális élettartamát úgy állapítják meg, hogy a lakosság leghosszabb életű 10% -ának átlagos élettartamát nézik?Ez jelenleg 115 éves korra tehető. Elképesztő nem?

Miért érdekel minket ennyire az öregedés?

Van aki szeretne 120 évig élni, van akit a szépség, fiatalosság fenntartása motívál, engem azért érdekel a téma, mert szeretném, ha a korom előrehaladtával is meg tudnám őrizni az életminőségem, megtartani az egészségem és ha lejár az időm akkor egyszerűen átaludni magam a túlvilágra. Eltudom fogadni, hogy megőszülök, hogy ráncosodom, hogy alacsonyabb leszek, hogy esetleg csak 70 éves koromig éljek, de azt nem , hogy öregkori betegségektől, fájdalmak közepette teljen az utolsó akár 20-25 évem.

Az elmúlt 50 évben rengeteg tudományos kutatás és felfedezés történt, de talán a legérdekesebb a telomerekkel kapcsolatos.





Mi az a telomera? A DNS lánc végén elhelyezkedő védősapka, a DNS szál két végén található rövid többszörösen ismétlődő szakasz. Kettős szerepe van, egyrészt megakadályozza, hogy a kromoszóma végek összetapadjanak, másrészt pedig sejtosztódás során védi a DNS -t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. Minél hosszabb a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy a génkészlete sérülne.Tulajdonképpen a DNS-t becsomagoló makromolekula, amely óvja a kromoszómát és egyben megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül, végül a sejt már képtelen az osztódásra. Persze a telomerek nemcsak az öregedéssel függenek össze. Az elmúlt néhány évben a megrövidült telomereket egész sor öregedéshez kapcsolható betegséggel hozták összefüggésbe, többek között a rákkal ,a sztrókkal, a demenciával, elhízással, csontritkulással, cukorbetegséggel, a szív és érrendszeri betegségekkel.

2009- ben orvosi Nobel díjat kapott három tudós: Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider, Jack W.Szostak, amiért felfedezték hogyan védik a telomera szakaszok a kromoszómákat, illetve megtalálták a telomera szakaszokat szintetizáló enzimet a telomerázt.

A sejtek lehetséges osztódásainak száma a telomer hosszától függ, éppen ezért a telomerek az egyik alapvető tényezőt jelentik az öregedés folyamatában.
A telomeráz proteinből és RNSből álló enzim, amiről kiderült, képes arra, hogy megelőzze a telomerek rövid ülését. Születés után ennek az enzimnek aktivitása szinte nullára csökken és csak azokban a szövetekben mutatható ki alacsony mértékben, ahol folyamatos sejtosztódás van szükség például a bőrben,bélhámban,csontvelőben.

Tehát normál sejtekben a telomeráz inaktív, így a sejtek öregszenek, folyamatosan kopik a telomer szakasz, mert nincs, ami megújítsa. Rákos sejtekben, vagy őssejtekben a telomeráz enzim aktív, tehát folyamatosan visszaépíti a sejtosztódások során megrövidült telomer régiókat, így biztosítja a sejtek halhatatlanságát, és azt, hogy ne tapadjanak össze a kromoszómák. A normál testi sejt csak meghatározott számú(kb.50) osztódásra képes, ellentétben az embrionális- és szöveti őssejtek végtelenszer osztódhatnak, bennük ugyanis aktív a telomeráz nevű enzimrendszer, amelyik a telomér régiót alkotó ismétlődő szakaszt újra meg újra létrehozza, így a sejtek nem öregszenek.

A rákkutatásban illetve a rák gyógyításában jelentős szerepe lehet ennek a területnek, hiszen a tumorsejtek folyamatos osztódása a telomeráz aktivitásnak köszönhető, így ha telomerázt blokkolni tudják, akkor ez a jövőben egy új terápia alapja lehet, bár nem lesz egyszerű, mert közben figyelniük kell rá, hogy ez a blokkolás ne bénítsa meg az őssejtek telomeráz aktivitását a folyamatosan megújuló egészséges szövetekben.

A következő részben arról írok majd,hogy mit mond jelenleg a tudomány arról,mit tehetünk a telomereink védelmében.

Ha kedved támad egy intuitív coachingra, ha érdekel a problémáid  energetikai háttere hívj bátran a +36209669024 számon vagy írj a mateagi1@gmail.com email címre keresünk időpontot.

Beckné Máté Ági
Léleksegítő
Intuytor
Transzformációs mentor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése