2021. január 7., csütörtök

Intuyching szótár 2. (adás, aggódás, agresszív )

  Ez a szótár az Intuyching Szupertudatos Önfejlesztés rendszerben, táblázatokban fellelhető, egy konzultáción elhangozható szavak, kifejezések magyarázatául szolgál. Hogy jobban értsük miről is beszélünk.


4. Adás: Amikor azt mondom adásban vagyok, természetesen nem a televíziós fellépésemre gondolok, hanem az ad, adni igéből képzett főnévre.Vagyis lehetővé teszem, hogy a másik kapjon, birtokoljon vagy használjon valamit. A másikat hozzájuttatom, rendelkezésére bocsátom vagy éppen átengedem neki a valamit. Megszámlálhatatlan dolgot tudunk adni és mindenkinek van valamilye amit adhat. Adhatok ajándékot, pénzt, lehetőséget, segítséget, hálát, különböző érzéseket, hatalmat,munkát, figyelmet,időt, törődést,megbocsátást, enni vagy kölcsön egy fűnyírót.. Arra, hogy a másik elfogadja e amit adok, nincs befolyásom, nem az én dolgom. Az adás-kapás-elfogadás körforgásának alapja és a bőség jele. Adni ugyanis csak az tud akinek van, illetve úgy érzi több van neki belőle, mint ami feltétlenül szükséges. Aki úgy érzi sosincs ideje, nem fog veled bőkezűen időt tölteni csak szűkmarkúan vagy sehogy, attól függően mennyire érzi úgy,hogy nincs.

5. Aggódás: a bizonytalantól való, tartós félelem,nyugtalanság vagy szorongás. Tárgya, ami miatt aggódunk, legtöbbször teljesen megalapozatlan és sokszor nem is igazán lényeges. Mindig a jövőre irányul, a mostban nem lehet aggódni. Ha most nekem rossz, azt elfogadom vagy nem ,szenvedek tőle vagy nem, de aggódni csak attól lehet, hogy a jövő héten évben is rossz lesz. Aggódni a majdban lehet, hogy majd nem érek oda, beteg lesz, egyedül maradok, elvesztem a munkám és nem fogom tudni fizetni a számlákat. Nagy százalékban olyasmiért aggódunk, amire nincs is befolyásunk például, hogy milyen lesz az időjárás. Az ok amiért aggódunk, szerintem a hit hiánya vagy kevés a hitből. Szülőként amikor olyasmikért aggódunk, hogy a gyerek megbetegszik vagy összetöri magát vagy bántani fogják akkor egyrészt nem hiszünk benne, hogy elég erős a gyerek ahhoz, hogy védekezzen másrészt magunkban nem bízunk, hogy tudjuk kezelni a helyzetet, de leginkább a pozitív végkifejletben nem bízunk ilyenkor. Nem hiszünk abban, hogy minden rendben lesz, a lehető legjobban alakul. Ugyanez igaz ha rettegsz a covidtól vagy, ha aggódsz a gyereked jövője, boldogsága miatt, nem hiszel abban ,hogy minden jól alakul és rendben lesz. Ha hiszel benne, nem aggódsz.

6. Agresszív: támadó, indulatos, erőszakos. Az agresszió latin eredetű szó és támadást jelent. Az agressziv viselkedés alapja mindig a frusztráció vagyis belső feszültség, amit akkor érzünk ha nem teljesül a vágyunk, nem kapjuk meg amit akarunk. Hétköznapi példát mondok rá: ha egész nap nem volt időnk enni , észre se vettük, mert nagyon elfoglaltak voltunk, a kocsiban hazafelé ráeszmélünk, hogy annyira éhesek vagyunk, ha azonnal eszünk is késő lenne. A párunk vagy a gyerek alig várta, hogy hazaérjünk mesélnek, kérdeznek, mi ingerültek vagyunk. Ilyenkor akár felemeljük a hangunk, vagy bántón szólunk vagy csak duzzogunk, ez mindenképp agresszió. A kisgyerek toporzékolása és a szülő kiabálása is az. Vannak fokozatai, a fent említett példa enyhe, könnyen orvosolható dolog, de mint tudjuk sok családban fajulnak tettlegességig is a dolgok. Megkülönböztetünk agressziv és passzív -agresszív viselkedést, többször hallottam már felnőtt emberektől, hogy inkább kaptam volna egy pofont anyámtól, mint, hogy elviseljem ahogy nézett. Nem egyformán reagálunk a frusztrációkra sem, az egyénenként változó, hogy ki mekkora frusztrációra felel agresszióval. Ha valaki már kisebb frusztrációtól is agresszívvá válik mindenképp érdemes foglalkoznia vele, mint ahogy a túlzásba vitt aggódással vagy az adásra való képtelenséggel is.
Az agresszív kommunikáció, az asszertív szöges ellentéte. Nem megoldást keres, hanem hibást, bűnbakot. Nem zavarja, ha ő nyer és a másik veszít, a maga igazát hajtja. Metakommunikációja is támadó, erőszakos, például sokszor belevág a másik szavába. 
Az Intuichyng- Szupertudatos Önfejlesztés rendszer egyik tanfolyama a TUDKO, ahol megtanulhatod a tudatos kommunikáció csínját-bínját, a megértő nyelvet, az én nyelvet és a tolmács nyelvet is.

Ha kedved támad egy intuitív coachingra, ha érdekel a problémáid  energetikai háttere, hívj bátran a +36209669024 számon vagy írj a mateagi1@gmail.com email címre keresünk időpontot, egyelőre online formában.


Beckné Máté Ági
Intuytor
Léleksegítő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése