2020. december 3., csütörtök

Hogyan lehet békés a karácsony?

   


A karácsonyi üdvözlőlapokon szereplő jókívánság általában az, hogy békés, boldog, örömteli vagy áldott ünnepet kívánunk, de hogyan lehet tényleg ilyen?

A december gyönyörű, csillogós, ha szerencsénk van hóeséssel is kedveskedik. Este sétálni a nyugodt hóesésben, nevetni szánkózáskor, a karácsonyi fények az utcán, a lakásban szétáradó mézeskalács vagy gyömbéres keksz illata, ezek mind öröm és szeretetteli érzések. De azt hiszem a legtöbben tudjuk azt is, hogy milyen könnyen átfordulhat rohanósba, kapkodósba, megfelelősbe és még sorolhatnám. 

Ennek általában három oka van:

 1. A tervezés hiánya. Stresszt okoz, ha mindent az utolsó pillanatra hagyunk. Próbáljátok előre gondolkodni, minél előbb meg vannak az ajándékok, annál több idő marad becsomagolni őket, ha tudod mi lesz az ünnepi menü sokkal könnyebb bevásárolni hozzá és elkerülhető a nagy tömeg az üzletekben, vagy előre el lehet készíteni a fagyasztható dolgokat. Ha átnézitek a karácsonyi dekorációkat nem az utolsó pillanatban derül ki, hogy eltörött a csúcsdísz. Ezzel a kis odafigyeléssel egy halom stressztől megkímélhetjük magunkat. 

2. A perfekcionizmus. Ha azt szeretnéd, hogy minden tökéletes legyen akkor előre borítékolod az idegeskedést, a stresszt és az elégedetlenséget. Próbáld meg elengedni ezt a fajta elvárást, legalább az ünnepek idejére. Egyrészt, mert a tökéletesség csak illúzió, másrészt, mert nem minden rajtunk múlik, nincs kontrolunk mindenfelett. A tökéletlen karácsony is tökéletes. Nem ronthatja el egy ablak, amit nem sikerült már megpucolni, sem egy kicsit odasült sütemény. De még a kötelező rokonlátogatáson morgolódó vagy kellemetlenkedő kedves rokon sem, ha sikerül arra gondolnod, hogy ajándékba adod neki és főként magadnak, hogy nyugodt maradsz és nem veszed magadra. Gondolj arra milyen rossz lehet neki, hogy még ilyenkor sem tudja elönteni a szeretet és a kedvesség.

3. Ha nem figyelsz magadra. Ha csak a többiek igényeire figyelünk, hogy minden rendben legyen, mindenkinek kész legyen a kedvenc sütije, mindenkinek ott legyen a szíve vàgya a fa alatt és persze csillogjon a lakás is. Nyugodtan ossz ki feladatokat a család többi tagjának is, vagy ha ez kivitelezhetetlen, akkor is tudatosan mindennap szánj magadra is egy kis minőségi időt, csinálj valamit ami tölt. Mert, ha te lemerülsz már nem fogsz tudni adni semmit, ha te rendben vagy rendben lesz minden és mindenki a családban. Ha mindig mindenkit magad elé sorolsz, könnyen érezheted egy idő után áldozatnak magad, érezheted azt, hogy csak húzod az igát veled, meg senki sem törődik. Hát, hogy is törődne veled bárki is, ha még te sem törődsz magaddal. Ezért nagyon fontos, hogy bármilyen sűrű legyen is a napod tervezz be magadnak is egy kis figyelmet. Például amikor iszod a kávéd vagy a teád, azt ne futtában döntsd le, hanem élvezd ki a finom ízét, figyeld a meleget, ahogy végigcsorog a torkodon egész más lesz így az élmény, vagy tedd élménnyé az esti fürdőzést egy gyertyával vagy némi illóolajjal, vagy este lefekvéskor kend be a talpacskáid is finom krémmel. Masszírozd be a sarkad, a talpad, az ujjaidat akár meg is köszönheted nekik, hogy egész nap cipeltek téged. Ha nincs időd olvasni, tervezd be, hogy elolvasol három oldalt vagy csak egyet, az is ajándék, ha eddig egyre sem volt időd.

A fenti ötletek persze csak olyankor tudnak segíteni, ha nincs nagy gond és egy kis átszervezés vagy odafigyelés meg is oldja a problémát. Ha nagyobb a baj, akár a fenti témákban, akár másban például olyan mértékű a perfekcionizmusod, hogy az már teher, vagy bajod van a szeretet adásával, befogadásával, a családon belül olyan szintű a feszültség, hogy azt nem tudod kezelni így előre félsz a közös ünnepléstől, ha magányos vagy és fogalmad sincs, hogy fogod kezelni ezt karácsonykor. Bármi legyen is a félelmed vagy szorongásod oka, most még van idő eljönni egy Intuyching konzultációra, hogy a terheidtől megszabadulva tudj megérkezni az ünnepbe.

Kellemes ünnepi készülődést kívánok!

Ha kedved támad egy intuitív coaching-ra, ha érdekel a problémáid  energetikai háttere, hívj bátran a +36209669024 számon vagy írj a mateagi1@gmail.com email címre keresünk időpontot egyelőre online formában.

 Klienseim meghívást kapnak Lélekvendéglő névre hallgató, zárt Facebook csoportomba is, ahol lehet töltődni, nevetni, motiválódni és csodás emberekkel kapcsolódni. 

Várlak szeretettel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése