2020. március 31., kedd

Maradj otthon, nyaralj otthon!


Earth Story: Bali Island by Fikri Muharom
A jelenlegi helyzet nem könnyű vagy legalábbis meglehetősen eltér attól amit eddig megszoktunk. Az, hogy kinek mennyire nehéz, az nagyban függ attól, hogy mennyire tér el az eddig megszokottól illetve, hogy milyen a hozzáállása, tudatossága az jelenlegi helyzetet illetően. Én például elég visszavonult életet élek, szeretem a csendet, a békét így nekem nem túl nagy kihívás, hogy itthon kell maradnom. Ugyanakkor valaki, aki épp bulizós korszakát élte, vagy a munkája révén hetente ült repülőre vagy aki sportolóként napi két edzésről váltott maradj otthon verzióra, annak sokkal nehezebb lehet az átállás. Az anyukáról nem is beszélve, aki home office-ban próbál dolgozni két, három kisgyerek mellett, akiknek nem könnyű elmagyarázni, hogy miért nem mehetnek a játszótérre.
És akkor a korlátozások pénzügyi vonzatairól ne is beszéljek, az most a mi családunkban is nehézségeket okozott.
Én sem mondhatok mást, mint a többi önfejlesztéssel, tudatossággal foglalkozó kollégám. Azzal kell foglalkoznunk amire van ráhatásunk. Ha hóesik márciusban arra legalább annyira nincs ráhatásom, mint arra, hogy egy vírus trollkodik a nagyvilágban és én most ennek hatására karanténba kényszerülök. Ha aggódsz és félsz akkor egy alacsony rezgés állapotba kerülsz és könnyebben megbetegedhetsz, ráadásul az aggódástól nem múlik el hamarabb a vészhelyzet, nem tartod távol magadtól a betegséget és még rosszul is érzed magad. Na jó, de mit tehetünk és mire van ráhatásunk? Szabadon megválaszthatjuk, hogy mit hiszünk, megfigyelhetjük a gondolatainkat és átfordíthatjuk őket támogató gondolatokra és megváltoztathatjuk a hozzáállásunkat. ahogy elfogadod azt ami van, megnyugszol és felszabadulsz.
Az igaz, hogy a szabadságunk korlátozva van, de legalább nem vagyunk igazi börtönben raboskodó foglyok és pláne nem életfogytiglan kell ebben a karanténban lennünk, Meleg otthonban vagyunk, van mit ennünk és egyelőre még bőséges és választékos táplálék áll a rendelkezésünkre. Van internetünk ami, gyakorlatilag elhozza a nagyvilágot az otthonunkba. Zenét hallgathatunk, filmeket, színházat nézhetünk és csodás tájakon járhatunk. Körbejárhatjuk a világ múzeumait, jógázhatunk online, nyelvet tanulhatunk. Mi az amire eddig nem volt időd? Meditálhatsz vagy éppen táncolhatsz is vagy kipróbálhatod a horgolást,a kenyér sütést.
Egyik nap eszembe jutott, hogy 2012-ben pénzügyi nehézségeink voltak, jött a nyár és nem volt pénzünk nyaralásra. Én akkor is így álltam hozzá a helyzethez, ahogyan most és amit nektek is ajánlok. Arra fókuszáltam, hogy mit tehetek és hogyan tudom kihozni a legjobbat a helyzetből. Akkor rátaláltam egy kezdeményezésre aminek a neve staycation, a stay-maradni és a vacation-vakáció szó összeolvadásából született kifejezés arra született, hogyha nincs pénzed nyaralni, hogyan érezheted magad jól otthon. Emlékszem baromi jól sikerült az a nyár. Mert mitől más a nyaralás, mint az otthonlét? Nekünk akkor azt jelentette-a lányunk még kicsi volt-, hogy kicsit lazábbra vettük a figurát.Pár napig nem főztünk, hanem rendeltünk, tovább lehetett fent, olyan dolgokat csináltunk amit egyébként nem szoktunk. például volt, hogy evőeszköz nélkül ettük meg az ebédet, kézzel, ha jól emlékszem valami spagetti volt. Nagyon vicces volt és persze nyakig paradicsomszószosak lettünk.
Vízfestékkel festettünk az erkélyajtóra, -ami nagyon élvezetes volt még nekem is- aztán persze együtt megtisztítottuk. Csokit tettünk a párnánkra, mintha szállodában aludnánk.
Azért osztottam meg ezt a kedves emlékemet veletek, mert ez most nagyon jól jöhet nektek is. Akkor a staycationt a gazdasági válság hozta, most viszont mégha van is rá pénzetek akkor sem mehettek nyaralni, mert otthon kell maradni. A jó hír viszont, hogy ezzel még a nyarat sem kell megvárni. Arra szeretnélek benneteket kérni vagy inkább buzdítani, hogy ha van gyereketek, ha nincs csináljatok dolgokat játszásiból. A gyerekeket be lehet állítani a kádba pucéran vagy fürdőbugyiba és festhetik a kádat meg a csempét vízfestékkel utána rögtön jöhet a zuhany, meg a pancsi. Pakolják be a kishátizsákba az alvós játékot meg a pizsit és irány a nappali kemping, ahol ma mindenki matracon alszik a földön egymás hegyén hátán.Tarthatsz wellness napot, gyertyák a fürdőben, fürdőgolyó készítő videókat is találsz a neten, arcpakolás, manikűr esetleg masszázs a családtagoktól a családtagoknak. Ha hiányzik neked, hogy kiöltözz és elmenj vacsorázni vagy meginni egy pohár bort a barátaiddal, ne fogd vissza magad. Vedd fel a kedvenc ruhád a tűsarkút, jöhet a smink és kérd meg a párod, hogy ő is öltözzön ki. Vacsorázzatok így, akár táncolhattok is egyet utána vagy online a barátokkal közös borozás is kivitelezhető.
Legyetek kreatívak, csináljatok olyan dolgokat amitől jobban érzitek magatokat !

Ha nem tudod magadtól, megváltoztatni a hozzáállásod, a gondolataid hosszabb ideje borúsak kérj segítséget, ne várd meg míg tovább romlik a helyzet. A Szupertudatos Önfejlesztés különösen jó a félelmek átalakításában és a tudatállapot emelésében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése