2020. július 25., szombat

Mi is ez és mire használható?- A hat gondolkodó kalap

  Épp Szlafkai Éva Élj kreatívan című könyvét olvasom, illetve részt veszek Évi 6 hetes kihívásában is - fantasztikus mind a kettő-  és a szemléletváltás, nézőpont váltogatás téma kapcsán került elő a hat kalap módszer. 
Így gondoltam itt az idő, hogy erről is írjak nektek.
Pár évvel ezelőtt László Erika Kulcs tréningjén találkoztam vele először, nagyon nagyon tetszett és azóta már bekerült a Szupertudatos Önfejlesztés táblázatok közé is, később még beszélek róla, de először jöjjön, hogy mi is az a hat kalap módszer.
Ez egy kommunikációs módszer, ami a párhuzamos gondolkozást használja, a vitatkozás helyett. Edward de Bono máltai pszihológus és gondolkozás kutató alkotta meg, még pedig az alapján, hogy rájött , hogy legalább 6 féle képpen tudunk gondolkodni. Úgy is mondhatnám hat különböző nézőpontból tudunk ránézni ugyanarra a dologra. Például,ha itt ültök hatan a nappalimba és megérdem mi van veletek szemben, akkor van aki azt fogja mondani, hogy az ablak, valaki a tévét, valaki egy szép mandalás képet, könyvesszekrényt vagy az ajtót. Ahhoz,hogy ugyanazt lássátok, egy helyről kell nézzétek.A módszer alapja az a tény, hogy az ember egy valamire tud egyszerre koncentrálni. A kreatív ötletelés fázisában nem tudunk, a tényekkel foglalkozni vagy a lelkesedés közben aggályoskodni.  De miben is segíthet ez nekünk? Abban,hogy az ötlet megjelenése és a cselekvés között, hogyan gondolkodjunk.
Nézzük akkor a hat kalapot!
  • A zöld kalap a kreativitásé. Itt jöhetnek az ötletek, alternatív megoldások, új utak. Bármivel előállhatunk nincsenek korlátok szabadon szárnyalhat a fantáziánk.
  • A fehér kalaphoz tartoznak a tények. Ha fehér kalap van rajtunk akkor nincs mellébeszélés egyszerűen összegyűjtjük az adatokat, számokat jöhetnek a statisztikák, pénzügyek. Az összegzésnél ebből fogjuk látni,hogy szükségünk van e további információra vagy pontosításra.
  • A piros kalap az érzések területe. Mivel ezek sokfélék lehetnek, pozitívak is negatívak is, akár össze is téveszthetnénk a sárga vagy a fekete kalappal. A különbség köztük, hogy mentes minden racionalitástól. Kimondom,hogy szerintem ez az ötlet tök gáz vagy hogy ez az ötlet telitalálat, tuti bejön, érzem, kimondom,de nem fejtem ki, nem indoklom.  Idetartozik az intuíció, a megérzések is, sejtések, benyomások.
  • A fekete kalap a kritikáé. Ha ezt viseljük jöhetnek az ellenérvek, ellenvetések,aggályok. Minden lehetséges veszély és buktató itt jöhet elő, ugyanakkor ez az óvatosság kalapja is. Pozitív gondolkodás függőknek is tudom ajánlani,hogy tegyék föl néha, kifejezetten felszabadító tud lenni, mert ha rajtad a fekete kalap senki nem ítélhet el, hogy negatív vagy. :D Eszembe is jutott erről egy idézet Gladys Bronwyn Sterntől: "A derűlátó és a borúlátó egyformán hasznos tagja a társadalomnak. A derűlátó feltalálja a repülőgépet, a borúlátó meg az ejtőernyőt."
  • A sárga kalap a derűlátóé vagyis az optimizmus kalapja. Csak az előnyökre fókuszálunk, a lehetőségeket és a pozitív végkifejletet látjuk ebből a nézőpontból. Az ötletünk miért jó, kinek jó, mitől fog ez működni. De ez nem tévesztendő össze a piros kalap esetleges hurráoptimizmusával, itt nagyon is van racionalitás, a reményeinket érvekkel is alá tudjuk támasztani.
  • A kék kalap tulajdonképp az egész folyamat kalapja. A szervezés, tudatosság,célok, döntések, hosszútávú tervek. A kék kalap határozza meg a kereteket, ő a moderátor. Kék kalapban döntjük el a kalapok sorrendjét és foglalunk össze a végén. Így az elején és a végén a kék kalap játszik, közben a sorrend változhat, illetve többször fel lehet tenni ugyanazt a kalapot a lényeg, hogy mindenkin egyszínű legyen egyszerre.



Ennyiféle észlelés van tehát, ezek a párhuzamos lehetőségek segítenek a tervezésben és eljuttatnak a cselekvésig illetve a hatékony problémamegoldásig. Így nem vitatkozunk hosszasan, hanem közösen próbálunk megoldást találni. Elkerülhető vele,hogy egy munkatárs beleragadjon egy szerepbe és mindig csak akadékoskodjon illetve az is, hogy csapongjunk összevissza a különböző észlelések örvényében aztán a hosszú értekezlet mégis úgy záruljon,hogy nem jutottunk sehová.

A Szupertudatos Önfejlesztés táblázatok közé is bekerült nagy örömömre, a segítségével meg tudjuk nézni, hogy akár cégnél, akár családban melyik az a kalap amit túl gyakran vagy egyáltalán nem használnak a kommunikációban vagy, hogy az épp aktuális probléma megoldásához esetleg melyik kalapra lenne szükség. A fenti táblázattal is erre szerettem volna utalni, hogy nem csak cégek életét könnyítheti meg a hat kalap módszer,( bár alapvetően tényleg csoportos problémamegoldásra való) hanem akár a saját problémánkat  is végigjárhatjuk vele, feltérképezhetjük a lehetőségeinket vagy elgondolkodhatunk rajta, hogy vajon melyiket kellene többet viselnünk egy adott élethelyzetben. És legfőképpen azoknak lehet jó, akik esetleg beleragadtak egy gondolati sémába és az ettől kialakult előítéleteik már akadályozzák őket abban, hogy megtalálják a kiutat, a megoldást. 

Várlak szeretettel konzultációra, ha úgy érzed segíthetek!





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése