2011. december 8., csütörtök

Az élet játékszabályai, azaz útmutató az élethez




Amikor tizenéves voltam, szerepeltem egy tv műsorban. A műsor címe Útravaló volt. A témája pedig az élet játékszabályai, amolyan beszélgetős műsor.
Ha jól emlékszem a beszélgetés fókuszában az állt, hogy kellenek e korlátok az életben.
Azt hiszem amitől egy kamaszt biztosan elkapja a hidegrázás, az a korlátozás. Mivel engem leglázadóbb kamaszkoromban ért a lehetőség, elég pimaszul vettem ki a részem a beszélgetésből, szüleim nagy bánatára, akik országot világot a tv elé ültettek, hisz benne volt a gyerek a tévében.
Ezúton is bocsánatot kérek tőlük, tudatva, hogy ez a történet nem róluk szólt, hanem rólam.
A lényeg, hogy akkor egyetlen dologban voltam biztos, hogy nekem nem kellenek más szabályai, és közben fogalmam sem volt róla, hogy saját szabályaim kötöttek gúzsba.

S miközben igyekeztem minden korlátot elutasítani, helyette magamban építettem fel őket. Olyan korlátokat amik elválasztottak attól, hogy befogadhassam a legfőbb javam és megfosztottak szabadságomtól. Ezek a korlátok csak az elmémben léteznek és ahogy aprólékos munkával és mély alázattal bontogatom le őket egyre inkább kezdem érezni a lelkem határtalanságát.
Hálás vagyok érte.
"Nem létezik olyan ember a világon, aki ne tudna többet tenni, mint amennyire képesnek tartja magát"  Henry Ford
Pár hónapja olvastam az emberré válás szabályait az Erőleves a léleknek című könyvben és annyira tetszettek, hogy utánanéztem olvasható e valami az írójától  Dr.Chérie Carter-Scott-tól.
Így találtam rá a Ha az élet egy játék-Íme a szabályok című könyvére.
Nem csigázlak benneteket tovább, jöjjenek a szabályok:
  1. Kapsz egy testet. Akár tetszik, akár nem, földi léted egész tartalmára a tiéd.
  2. Leckékben részesülsz. Teljes óraszámban látogatod az Élet nevű szabadegyetemet, ahol mindennap módod nyílik arra, hogy valami újat tanulj.
  3. Nincsenek hibák, csak leckék. A fejlődés próba-szerencse folyamat, azaz kísérletezés. A "sikertelen" kísérletek éppúgy a folyamat részét képezik, mint az "eredményesek".
  4. A leckék addig ismétlődnek, amíg azokat meg nem tanulod. Ugyanaz a lecke a legkülönbözőbb formában kerül eléd, amíg meg nem érted a tanulságot.
  5. A tanulás sosem ér véget. Minden életszakasznak megvannak a maga leckéi, amelyek várnak rád.
  6. A "majd" nem jobb, mint a "most". Mire eljutsz "oda", az "amott" még vonzóbbnak tűnik majd.
  7. Mások csupán a te tükörképeid. Semmit sem szerethetsz vagy gyűlölhetsz valaki másban, ami ne azt tükrözné vissza, amit magadban szeretsz vagy gyűlölsz.
  8. Rajtad áll, hogy milyenné teszed az életed. Rendelkezésedre áll minden eszköz és erőforrás. Tőled függ, használod-e őket. Tied a választás joga.
  9. Minden válasz benned rejlik. Az élet kérdéseire magadban lelhetsz feleletet. Nincs más dolgod, mint figyelni és bízni.
  10. Amikor megszületsz, mindezt elfelejted.
A mennyország kapuja Hermine De Roo belga festőművésztől 
Amikor kamaszkoromban lázadtam a szabályok ellen, az ösztönből volt, hisz nem tudtam volna megmondani, hogy miért lázadok ennyire.
Most már tudom. Azok a szabályok amit szüleink, tanáraink később főnökeink szabtak meg azok nem szabályok voltak, hanem rendelkezések, utasítások, amik megmondják mit kell vagy inkább szabad mondanunk, gondolnunk vagy csinálnunk. A fent említett szabályok ellenben nem utasítanak, hanem utat mutatnak.
A bennük rejlő bölcsesség megértése, jelentősen megkönnyítheti további kalandozásainkat itt a Földön.
A könyv végén van egy rövid összefoglalás, begépelem ide legyen ez az ajándékom mindenkinek, aki velem együtt vállalja a felelősséget minden eddigi tapasztalatáért és felfedezve szabad akaratát eztán a határtalanságot választja.

  Életed e Földön rövidre szabott. Az idő múlik, és a dolgok változnak. Alternatívák és választások állnak előtted; ezek révén válthatod valóra kívánságaidat, álmaidat és céljaidat.
  Ha felteszed magadnak a kérdést, hogy miért vagy itt, miért történik veled ez vagy amaz, és miről szól ez az egész, fordulj belső vezetődhöz! Kérdezd meg magadtól, hogy az adott helyzetben milyen leckékben részesülsz! Ha válaszul olyan védekezőreakciót kapsz, amelyben a "soha" vagy a "mindig" szavak szerepelnek, akkor még nem tanultad meg a leckét. Ezt követően áss egy kicsit mélyebbre, és azt a kérdést tedd fel, hogy mit tanulhatsz az adott tapasztalatból!
  Valahányszor a látszólagos zűrzavartól  vagy nehézségektől függetlenül, értékhordozóként tekintesz körülményeidre, fejlődsz. Személyes fejlődésed annak függvénye lesz, milyen könnyen sajátítod el leckéidet, és teszed azokat életed szerves részévé. Ne feledd, a leckék elutasításának egyetlen következménye az lesz, hogy mindaddig ismétlődni fognak, amíg meg nem tanulod azokat. Ha megtanultál egy leckét, mindig próbatételnek leszel kitéve. Amennyiben jól elsajátítottad, könnyen kiállod a próbát, és továbbléphetsz bonyolultabb és nagyobb kihívást jelentő leckékre.
  Ha visszatekintesz múltad epizódjaira, világosan láthatod a leckéket, amelyeket megtanultál vagy elutasítottál, és még mindig ismételsz. 
" A tegnap történelem, a holnap rejtelem, a ma pedig adomány; ezért is mondjuk, hogy minden egyes nap ajándék."
  Az már keményebb dió, hogy a jelenlegi helyzetedet vedd szemügyre, és ebben lásd meg pontosan a leckéidet. A jövőbe látni pedig ugyancsak bajos. A kívánság, hogy bár kijártad volna már az élet iskoláját, nem gyorsítja meg a fejlődésedet, és jottányit sem könnyíti meg leckéidet.
A nagy kihívást az jelenti, ha a jelenlegi helyzetedet vizsgálod meg, a valódi leckét keresve.

  • Emlékeztesd magad, hogy ittléted célja: leckék elsajátítása!
  • Vegyél részt a folyamatban! Figyelj oda rá, hogy mit tapasztalsz meg!
  • Szorgalmasan gyakorold azokat a dolgokat, amelyek révén képessé válsz megérteni a feladott leckét! 
  • Kérj válaszokat, és meg fogod azokat kapni!
  • Nyílt szívvel figyelj!
  • Tárj fel minden választási lehetőséget!
  • Tekints tükörként ítéletedre!
  • Minden válságot lehetőségként szemlélj!
  • Bízz önmagadban!
  • Higgy önmagadban!
  • Nézz magadba, és belső vezetődnél keress útmutatást minden választásodhoz!
  • Terjeszd ki együttérzésed saját magadra!
  • Ne feledd, hogy nincsenek hibák, csak leckék!(Harmadik Szabály)
  • Szeresd önmagad, bízz meg választásaidban, és minden lehetséges lesz!




1 megjegyzés:

  1. Örülök a cikknek, igyekszem én is a harmonikus, békítő dolgokat terjeszteni, hogy elfoglalhassák építő helyüket a tudatunkban :) A rendszerezéssel itt járok, Emberi értékek címszó alatt (is) teszem: http://hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/Emberi_%C3%A9rt%C3%A9kek

    VálaszTörlés